Rūtenis Paulauskas: „Krepšinis sukuria laisvę“

 

Krepšinis sukuria laisvę

„Krepšinio galia“ gimė tam, kad krepšinio treniruotės atkeliautų pas dėmesio neišpaikintus vaikus. Tai yra noras susidraugauti su gyvenančiais atokiuose ir nedideliuose Lietuvos miesteliuose, sumažinti atstumą, ir skirti laiko jaunuoliams, leidžiančiais dienas socialinės globos įstaigose bei kolonijose. Tai noras padėti paaugliams, kuriems yra ribojamas bendravimas su tėvais, draudžiama naudotis telefonais ir interneto ryšiu, suvaržyta jų gyvenimo laisvė. Veliučionių socializacijos centras, Kauno nepilnamečių pataisos namai yra vieta, kur “Krepšinio galios” neatskiria aukšta tvora, metaliniai vartai, stebėjimo kameros, nuolatos budintys prižiūrėtojai. Krepšinis mums yra ne tik varžybų, bet ir auklėjamoji, socialinė ir komunikacijos priemonė. Krepšinis yra vertybinių, estetinių, intelekto bei dvasinių savybių tobulinimo sritis, nes jis yra siejamas su labai dideliais žmogaus fiziniais ir psichiniais pasiekimais, todėl norime sukurti sąlygas asmeniui keistis, pirmauti ir tobulėti. Krepšinis mums padeda sujungti skirtingų pažiūrų, interesų žmones ir burtis į komandas, sportuoti. Mes norime, kad krepšinis padėtų kurti geresnius santykius tarp žmonių, skatintų bendradarbiavimą, padėtų išsaugoti draugystę bei padėtų pajusti kas yra laisvė. 

Krepšinis augina

Lentvaryje treniruojasi labiausiai motyvuota “Krepšinio galios” komanda. Apie tai byloja ir vaikinų siekis dalyvauti varžybose. Gal visa tai atrodo ir per drąsu, nes svarbiausia yra jų užimtumas, bet turėjimas vidinės motyvacijos varžytis, yra puikus veiksnys jų tolimesnei karjerai. Norėtųsi, kad šie vaikinai liktų krepšinyje – kaip teisėjai, vaikų treneriai, o gal vadybininkai. Bendraujant, treniruojantis, varžantis dominuotų geros emocijos. Nors jų pasiekimai krepšinyje dar kuklūs, tačiau būtų labai smagu, jeigu bent kuris iš jų patektų į didesnio miesto krepšinio komandą, pajustų augimo ir treniruočių rezultatą. Lentvaryje yra ir sėkmės istorija, kai be tėvų užaugęs Edvardas, sulaukė KG paramos, dabar pats sėkmingai prisideda prie projekto ir auga būdamas savarankiškas ir atsakingas žmogus. Krepšinis moko Krepšinio galioje vykstantys gyvenimo situacijų aptarimai yra švietimo idėja. Vaikams yra įdomu ką kalba treneris ir ką pasakys atvykstantys svečiai. Šiuose susitikimuose treneriams reikia išmokti ne tik pasakoti, bet ir klausytis. Tačiau prakalbinti Ariogalos, Miroslavo, Pandėlio, Simno ir kitų miestelių vaikus yra labai nelengva. Jie uždari, santūrūs ir nedrąsūs. Tačiau, kai vaikai ima kalbėti atsiveria daug įdomių dalykų. Be abejo čia nėra didelių tikslų, konkurencijos, bet vaikus sudomina įdomus ir profesionalus trenerių požiūris į darbą. Gal todėl Simne, futbolininkai mielai ateina į savaitgalio KG krepšinio treniruotes. Vaikinai ir merginos tampa taiklesni, vikresni, ištvermingesni už savo bendraamžius, kurie tokio užsiėmimo neturi. Jie ima ne tik geriau žaisti krepšinį, bet ir geriau jį suprasti, gali jį aptarinėti, net analizuoti ir tuomet, kai patys žaidžia, ir net gi tuomet, kai stebi suaugusiųjų komandas. Jie gauna patarimų, kaip valdyti ne tik savo kūną, bet ir savo protą, kaip bendrauti komandoje, dalintis kamuoliu ir atsakomybe. Jie ima nebijoti iššūkių, nori varžytis ir nugalėti.

Krepšinis globoja

“Krepšinio galios” projektas vyksta ir socialinės globos namuose, o jo dalyviai yra somatinius ir fizinius sutrikimus turintys suaugę žmonės. Priekulėje vykstančias krepšinio treniruotes yra lengva atskirti nuo kitų, nes čia net tinkamų sąlygų ir patalpų krepšiniui nėra. Turėdami tik kineziterapijos salę, jie žaidžia krepšinį į vieną vaikišką krepšį. Žmonių, kurie Priekulėje lanko KG treniruotes, vidutinis amžius yra apie 30 metų o sveikatos sutrikimai labai įvairūs. Tačiau judriuosius ir estafetinius žaidimus, sportines užduotis vykdo su „nuostabiu vaikišku“ entuziazmu. Krepšinio galia globoja ne tik tuos, kurie turi fizinę negalią, bet ir tuos, kurie turi emocinių bei elgesio sutrikimų. Marijampolėje vykstančios pratybos yra skirtos jaunuoliams, kurių elgesys yra labai „maištingas“, o įpročiai jų nėra paprasti – prieš treniruotę skuba parūkyti, pokalbio metu tiesiog nepavyksta jiems išreikšti minčių nenaudojant keiksmažodžių. Kartais treniruotes apima spontaniškas chaosas, kuris persikelia iš dramatiško šių jaunuolių gyvenimo. Todėl KG globoja ir rūpinasi šiais jaunuoliais, kurių gyvenimą gali pasiglemžti audringos gyvenimo peripetijos. Krepšinio galia gyvuoja trečius metus ir kurią unikalią 3D erdvę: Dalinamės, Draugaujame, Dėkojame, kurioje norime sukurti geresnį pasaulį dabartinei ir ateities lietuvių kartoms.

300 vaikų šventė Dr. Juozo Kazicko gimtadienį<< >>100 - metį švęskime išradingai!

Leave a Reply

Your email address will not be published.